Tipuri de fisiere

Discutii generale, viata de zi cu zi, orice subiect care nu are un forum separat
Post Reply
TiTex
Administrator
Administrator
Posts: 2693
Joined: Sat May 19, 2007 00:00
Nume Real: Alex
Location: C:\
Contact:

Tipuri de fisiere

Post by TiTex » Wed Jan 16, 2008 23:09

Multe din fisiere urmatoare le intalnim mai ales daca folosim torrentele.

.rar .zip .ace .r01 .001 .7z
Aceste extensii sunt chiar foarte des intalnite si inseamna ca aceste fisiere sunt compactate intr-o arhiva. Aceasta este doar o forma de a face fisierele mai compacte si mai usor de downloadat.

Pentru a deschide oricare dintre cele afisate mai sus poti folosi WinRAR (asigura-te ca ai cea mai noua versiune) sau, cel mai flexibil, PowerArchiver. Daca lucrezi cu fisiere .zip, poti sa incerci si WinZip. Deasemenea, cu fisierele .ace sau .001, poti incerca WinAce.


.cbr .cbz
Aceastea sunt, in general, reviste cu benzi desenate in format arhiva. Aceasta inseamna ca in cele .cbr/.cbz este o colectie de .jpegs (de obicei scanari ale fiecarei reviste de benzi deseate), adunate intr-o arhiva .rar sau .zip.  Aceasta arhiva este atunci redenumita in .cbr/.cbz ca sa poti...asocia acel tip de fisier cu cititorul vostru de reviste de benzi desenate (ca Ffview sau Cdisplay). Daca gasiti vreo arhiva deteriorata, poti sa o redenumesti in tipul formatului original sau poti:
a) Incerci sa repari eroarea...  
b) dezarhivezi arhiva pentru a vedea unde este alocata eroarea.


.txt .doc
Fisierele de text de baza. Primul, .txt, poate fi deschis cu Notepad sau orice alt editor de text care iti este la indemana. Fisierele document (.doc) sunt, in general, deschise cu Microsoft Word, dar sunt si surse-deschise alternative, cum este OpenOffice sau NeoOffice.


.nfo
Fisierele NFO (sau info)contin informatii despre fiserele pe care tocmai le-ai downloadat. Ele sunt mereu incluse la scene release-uri si este FOARTE recomandat ca sa le citesti. In ciudaa ceea ce Windows incearca sa va zica, ele nu sunt Fisiere de Sistem ci, mai degraba, simple fisiere text, de obcei cu tenica ASCII. Poti sa le deschizi cu Notepad, Wordpad, DAMN NFO Viewer, UltraEdit sau orice editor de text care va este la indemana.


.pdf
Aceste fisiere sunt populare in sectiunea E-Books si se deschid cu Adobe Acrobat Reader, pe care il poti downloada gratis de acolo sau sa cumperi versiunea Profesional al programului.


.jpg .gif .tiff .tga .psd
Aceste fisiere sunt fisiere imagine de baza insemanand, ca in general contin poze, si pot fi deschise cu orice vizualizator de baza. Ultimul, .psd, este in special....asociat cu Adobe Photoshop, dar sunt si alte programe care le pot deschide (de exemplu, Gimp)


.sfv
Aceste fisiere verifica pentru a te asigura ca multi-volumele de arhive sunt complete. Aceasta, doar, te instiinteaza daca ai downloadat ceva complet sau nu (ceva care nu este o problema cand downloadezi cu BitTorrent). Poti sa deschizi/activezi aceste fisiere cu SFVChecker (versiunea Trial) sau hkSFV. Ele sunt in general incluse in majoritate arhivelor .rar.


.par
Aceaste un fisier de paritate, si este deseori folosit cand downloadezi de la grupuri media. Aceste fisier pot umple golurile cand downloadezi  multi-volumele de arhive si gasesti parti deteriorate sau lipsa. Deschide-le cu QuickPar.


.avi
Probabil cale mai cunoscute recipiente video pe care le vei gasi, fisierele AVI (Audio Video Interleave) sunt capabile sa suporte multiple fluxuri audio si video. Ele pot, in general, rula in aplicatii ca Windows Media Player, dar VLC, in general, este mai recomandat de cand contine, aproape, toate plug-in-urile de care ai nevoie. Aceste recipiente sunt construite in jurul abilitatii de a rula multiple codificari diferite (ca XviD si DivX pentru video, si mp3/AAC/AC3 pentru audio).


.mov
Aceste sunt fisiere QuickTime. Poti, de obicei, gasi un torrent pentru QuickTime Pro, dar daca ti-ar placea, acesta are si alte optiuni (Google QuickTime Alternative).


.ra .rm .ram
Acestea sunt fisiere RealPlayer. Cu toata seriozitate, este recomandat sa eviti aceste fisiere cu orice pret. RealPlayer-ul oficial instaleaza un numar semnificativ de vulnerabilitati de securitate pe sistemul tau si niciodata nu va disparea in totalitate cand vrei sa il dezinstalezi. Dar daca insisti, se gasesc alternative necorporative cum ar fi Real Alternative, care va rezolva problema.


vcd/svcd
In principiu formatul vcd a fost creat sa fie capabil sa ruleze pe DVD player-ele de acasa, si nu pe ecranul computer-ului. Sunt, in general, 1-2 rip-uri de CD care sunt create a fi scrise direct pe CD. Totusi, ele nu sunt capabile sa ruleze pe toate DVD palyer-ele, si verfica, sa vezi, daca al tau este  compatibil, inainte de a trece prin toate problemele. Daca nu ai un DVD player compatibil, ele sunt, inca, vizibile pe computer folosind VLC Media Player, dar, in general, calitatea este mediocra. De asemenea poti folosi VCDGear ca sa extragi continutul mpeg dintr-un fisier imagine SVCD sau VCD ca bin/cue. Pentru orice intrebari viitoare despre VCD, verifica www.dvdrhelp.com. Acesti tipi isi cunosc  treaba, si pot sa te ajute cu tot felul  de intrebari legate de media.


.mp3 .mp2
99.5% din timp, acestea sunt fisiere de muzica. Ruleaza-le cu WinAmp, iTunes, Foobar. Alegi tu player-ul.


.ogm .ogg
Fisierele media Ogg Vorbis sunt un alt format de fisier de muzica, dar, spre deosebire de mp3, este o forma de compresie fara brevet.Vei vrea, probabil, sa downloadezi filtrul DirectShow Ogg pentru a rula inapoi fisierele OGM, dar majoritatea player-erelor media moderne ar trebui sa fie capabile sa se descurce cu ele. Comform rezidentului Anime, vei da mai des peste fisiere .ogm daca incepi sa downloadezi anime sau alte filme/emisiuini TV care au dual audio.

Formatul .ogm este ca o carapace care contine varate piese impreuna. De exemplu poate contine fisiere video .avi si doua fisiere audio .ogg, care impreuna compun un film in care vei putea schimba limba (ele pot de asemenea incorpora fisiere de subtitrari). Unul dintre cele mai bune player-e pentru fisierele .ogm este Bsplayer care suporta toate caracteristicile pe care le contine un fisier .ogm.


.mkv
Un recipient .mkv lucreaza intr-un mod similar ca un .ogm.  VLC este capabil sa ruleze aceste fisiere.


.bin and .cue
Fisierele Bin si Cue sunt imagini standard de CD sau DVD. In principiu, daca sunt deschise corespunzator, vei fi capabil sa scrii un disc care este 100% identic cu cel original. Scopul este de a face o clona perfecta. Pentru a le deschide ai cateva optiuni: Poti sa le scrii folosind un program ca Nero sau Alcohol 120%. Rezultatul final al acestui proces este o copie de 1:1 a discului software original, exceptand scrierea pe un CD/DVD.
O alta alternativa este sa folosesti Daemon Tools, care te lasa montezi imaginea la o „imagine de disc virtual”. Aceasta inseamna, ca in principiu, iti inseala computer-ul in a crede ca ai alt CD-Rom drive si ca ai pus CD-ul cu imaginea in acel drive. Este util pentru ca nu trebuie sa iti faci griji pentru scrierea discului sau zgarierea lui.
In final, daca te zbati sa accesezi fisierele cuprinse inauntrul unui fisier imagine dat, poti folosi Cdmage ca sa extragi fisierele si sa le scrii pe disc, sau doar acceseaza-le din hard drive-ul tau. Vezi aceasta intrare FAQ pentru mai multe instructiuni de folosire a fisierelor .bin sau .cue.


.iso
Un fisier .iso este alt tip de fisier imagine care urmeaza aceleasi reguli ca .bin sau .cue, doar ca le extragi sau le creezi folosind WinISO sau ISOBuster. Uneori convertirea unui problematic fisier .bin si .cue intr-unul .iso te poate ajuta in scrierea lui pe un CD. ISO-urile sunt extrem de usor de scris cu majoritatea programelor de scris discuri (doar selecteaza o copie CD dintr-un ISO cand incepeti procedura).


.ccd .img .sub
Toate fisierele circula impreuna si se afla intr-un format CloneCD. CloneCD este ca majoritatea programelor de scris CD-uri. Vezi sectiunea .bin si .cue daca ai probleme cu aceste fisiere.
Academician, profesor, doctor, inginer, honoris cauza si premiul Nobel

Reguli pe Scurt | Arata Continutul
1.Inainte de a deschide un topic nou, folosete "cautarea" sa vezi daca ce vrei sa postezi nu s-a discutat deja
2.Cand deschideti un topic nou asigurati-va ca postati unde trebuie!
3.Folositi titluri descriptive pentru topic! NU puneti "Sal , Click Aici, Intrati va rog" sau alte titluri monosilabice fara sens
4.Nu faceti spam... adica sa postati in toate topicele doar sa va aflati in treaba!
5.Fara prea mult "OFF TOPIC"!
6.Nu jigniti alti utilizatori prin posturile pe care le faceti!
7.Folositi un limbaj decent, cat mai corect gramatical ca lumea sa poata sa inteleaga ce vreti
8.Nu faceti pe moderatorii daca nu sunteti!

Utile & Informatii | Arata Continutul


Nu imi trimiteti mesaj privat doar daca aveti ceva personal de discutat cu mine!

Upload Imagini: ImageHosting | ImageShack
Upload Fisiere: MediaFire | MegaUpload

Cititi regulile forumului!!! | Reguli Counter-Strike | Anunturi Importante | Cum folosim BBcode (butoanele) de pe forum

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest