Top 10 lucruri bizare

Discutii generale, viata de zi cu zi, orice subiect care nu are un forum separat
Post Reply
Elena
V.I.P.
V.I.P.
Posts: 127
Joined: Thu Aug 20, 2009 23:08

Top 10 lucruri bizare

Post by Elena »

Top 10 lucruri bizare despre lumea în care trăim

Marcus Chown a publicat de curând o carte intitulată „What A Wonderful World”, în care descrie cum funcţionează lumea noastră înconjurătoare, abordând subiecte variate, de la finanţe şi sex până la evoluţia umană şi holograme.

„Pe măsură ce scriam această carte, am început să apreciez lumea incredibilă în care trăim. Este mai uluitoare decât orice am fi putut noi inventa, motiv pentru care i-am dat cărţii mele titlul «What a Wonderful World»”, explică Chown.

Autorul cărţii a întocmit o listă a celor mai uimitoare 10 lucruri pe care le-a descoperit despre lume pe măsură ce s-a documentat pentru cartea sa. Iată cele mai bizare 10 lucruri identificate de Marcus Chown:

1. Avantajul crucial pe care oamenii l-au avut în faţa neaderthalienilor a fost cusutul

Arheologii au descoperit ace din os făcute de oameni, dar niciodată nu a fost găsit vreun ac realizat de omul de Neanderthal. Asta i-a făcut pe cercetători să speculeze că abilitatea de a coase haine pentru bebeluşi ar fi putut conferi copiilor oamenilor un avantaj crucial pentru a supravieţui iernilor crunte din Epoca de Gheaţă.

2. Toată omenirea ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.

Acest lucru se datorează faptului că atomii sunt compuşi în proporţie de 99,9999999999999% din spaţiu gol. Dacă ai putea elimina tot spaţiul gol din toţi atomii celor 7 miliarde de persoane de pe Terra, atunci aceştia ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.

Image

3. Mixomicetele au 13 sexe

Nimeni nu ştie de ce. Dar, în acelaşi timp, nimeni nu ştie sigur de ce există sexul. Cea mai acceptată ipoteză este aceea că a evoluat pentru a păcăli paraziţii. Prin amestecarea genelor, părinţii pot crea urmaşi noi la care paraziţii nu sunt adaptaţi.

Image

4. Îmbătrâniţi mai mult când sunteţi la etajul superior al unei clădiri decât atunci când sunteţi la parter

Acesta este un efect al teoriei gravitaţiei a lui Einstein, care prezice că timpul curge mai încet în condiţii de gravitaţie puternică. La parterul unei clădiri, vă aflaţi mai aproape de Terra, astfel că gravitaţia este ceva mai puternică, iar timpul curge ceva mai încet.

5. J.J. Thomson a primit premiul Nobel pentru că a demonstrat că un electron este o particulă. Fiul lui l-a primit pentru că a demonstrat că nu este

Elementele de bază ale materiei – atomii, electronii şi aşa mai departe – au o bizară natură duală, comportându-se simultan precum nişte „bile de miliard” minuscule şi totodată ca nişte unde. Adevărul este că nu sunt nici particule, nici unde, dar ceva pentru care nu avem un cuvânt în vocabular şi pentru care nu avem o analogie în viaţa noastră de zi cu zi.

Image

6. Eşti în proporţie de 95% străin

Aşa este: 95% dintre celulele din corpul dumneavoastră nu vă aparţin. Sunt ale unor microorganisme care profită de trupul dumneavoastră. Multe dintre acestea sunt esenţiale, cum ar fi bacteriile din intestin care ne ajută să digerăm hrana. Toate aceste microorganisme străine ajung în trupul nostru abia după ce ne naştem, din laptele matern şi din mediu. Ne naştem 100% oameni, dar murim 95% străini!

7. Creierele consumă atât de multă energie, încât majoritatea organismelor de pe Terra se descurcă fără ele

Cea mai bună ilustrare a acestui lucru vine de la tunicieri, animale care înoată prin ocean căutând o piatră de care să se agaţe şi care să-i devină casă. Atunci când găseşte o rocă, nu mai are nevoie de creier, aşa că şi-l mănâncă!


8. Bebeluşii sunt alimentaţi cu combustibil de rachetă


Rachetele combină oxigen lichid cu hidrogen lichid pentru a face apă. Această acţiune eliberează o cantitate uriaşă de energie, fiind printre cele mai energetice reacţii chimice. Bebeluşii - la fel ca noi toţi - fac acelaşi lucru. Combinăm oxigenul din aer cu hidrogenul obţinut din alimente, iar energia eliberată stă la baza tuturor proceselor biologice din corpul nostru.

Image

9. Nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire în designul topoarelor din piatră timp de 1,4 milioane de ani

Paleoantropologii denumesc această perioadă drept „cei 1,4 milioane de ani de plictiseală”. Desigur, poate că strămoşii noştri au făcut instrumente din lemn, care s-a descompus, sau din oase, instrumente imposibil de distins de oasele naturale. Totodată, doar pentru că nu s-au modificat instrumentele asta nu înseamnă că nimic nu s-a întâmplat în această perioadă. Există numeroase lucruri care ar fi putut avea loc fără a lăsa urme: „îmblânzirea” focului sau inventarea limbii.

Image

10. 98% din Univers este invizibil

Doar 4% din masa Universului este compusă din atomi – lucrurile din care suntem compuşi noi, stelele şi planetele – şi am văzut doar jumătate din această porţiune cu ajutorul telescoapelor noastre. 23% din Univers este compus din materie „întunecată”, invizibilă, despre care ştim că există datorită modului în care gravitaţia sa interacţionează cu elementele vizibile. Iar 73% din Univers este compus din energie întunecată, care este invizibilă, umple tot spaţiul şi are o gravitaţie repulsivă care accelerează expansiunea Universului. Dacă veţi afla ce sunt materia „întunecată” şi energia „întunecată”, veţi obţine cu siguranţă un Premiu Nobel.

Image

Sursa:descopera.ro
Image
mycroic3
V.I.P.
V.I.P.
Posts: 705
Joined: Wed Dec 08, 2010 00:39
Nume Real: Dan
Location: Sibiu

Re: Top 10 lucruri bizare

Post by mycroic3 »

interesant :-? :-?
[KTK]LaCrImA
V.I.P.
V.I.P.
Posts: 423
Joined: Fri Oct 09, 2009 12:39
Nume Real: Vali

Re: Top 10 lucruri bizare

Post by [KTK]LaCrImA »

bizar :P :romania:
“Mi-ai cerut sfatul si eu ti l-am dat. Care dintre noi a fost idiotul cel mai mare n-are rost sa discutam.”


Si eu as fi vrut sa ma inteleg cu ei, dar nu intelegerea ca de la stapan la sluga ci intelegerea intre oameni care se pretuiesc. O sa ii invatam ... sa ne pretuiasca!
paX
Administrator
Administrator
Posts: 1283
Joined: Fri Dec 14, 2007 01:00

Re: Top 10 lucruri bizare

Post by paX »

2. Toată omenirea ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.

Acest lucru se datorează faptului că atomii sunt compuşi în proporţie de 99,9999999999999% din spaţiu gol. Dacă ai putea elimina tot spaţiul gol din toţi atomii celor 7 miliarde de persoane de pe Terra, atunci aceştia ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr.
Ce subtil Ele, ne-ai zis la toti ca suntem 99.9999999999999% nimic. :D
Post Reply